Cărți‎ > ‎

Victor Megheșan Un om, un profesionist, un manager - Evocări

Cartea a apărut 

In memoriam Victor Megheșan 

în Editura InfoRapArt iuile 2014 în format tipărit 
și se prezintă mai jos în format  ePUB care poate fi citit pe platforme Windows cu Adobe Digital Editions 
sau pe tablete sau smartphone cu eReadere (iBooks, Bluefire Reader, Elefant Reader, etc.) disponibile gratuit.Prefață

Victor Megheșan – parte a istoriei TI din România

Schimbările tehnologice din ultimii zeci de ani au fost rapide, dese, și cu impact extraordinar în viața societății. Adesea luăm aceste schimbări ca normale și uităm pe aceia care le fac posibile, desigur cu excepții notabile, ca un Alan Turing, Bill Gates sau Steve Jobs.

În România de azi te poți bucura de toate beneficiile revoluției IT, echipamente, software, aplicații. Ele nu au apărut din senin. Sunt rezultatul unor zeci de ani de evoluție în care, chiar dacă echipamente, programe sau concepte au devenit depășite, zecile de mii de oameni care au creat în IT reprezintă moștenirea cea mai valoroasă a istoriei domeniului în România.

În 1989, cu toate dificultățile autarhiei din deceniul 9 al secolului XX, România avea deja peste 100 mii specialiști IT, era o forță în Europa de Est și schimbările politice au descătușat energii și au condus la o nouă etapă în dezvoltarea tehnologică, socială și umană în țară.

Victor Megheșan a fost unul dintre cei care au făurit istoria IT în România. Tânăr cercetător la MECIPT în Timișoara, apoi participant activ la demararea fabricației industriale de calculatoare din generația a treia, și-a desăvârșit personalitatea ca manager al Institutului pentru Tehnică de Calcul, unitatea de elită a IT-ului românesc.

A participat direct și activ la crearea unei industrii de software, la apariția teleprelucrării, la crearea de mini și microcalculatoare, la primele aplicații industriale ale calculatoarelor, printre care cele de o maximă importanță destinate centralelor nuclearo-electrice.

A îndrumat mulți cercetători pe drumul spinos al afirmării. A reușit, înainte de toate, să fie un om modest și pentru care realizările sale profesionale erau simple motive de bucurie.

Victor Megheșan, printr-o viață exemplară și o prezența fertilă în miezul evenimentelor din istoria IT din țara noastră, se înscrie, fără îndoială, în galeria personalităților de seamă care au făurit această istorie.

Prof. Univ. Dr. Vasile Baltac

București, mai 2014Coordonator :

Prof. Univ. Dr. Vasile Baltac

Colectivul editorial :

Ing. Viorica Droașcă, Mat. Carmen Eleonora Stan, Ing. Rodica Popescu, Mat. Viorel Darie, Ing. Călin Mărcușanu

 

Autori (listați în ordinea alfabetică a numelui):

Dr. ing. Vasile Baltac, Prog. Sorinel Bălan, Mat. Vlad Bărbunțoiu,  Mat. Magda Călinescu,  Ing. Georges Chiriță,  Mat. Elena Darie,  Mat. Viorel Darie, Ing. Viorica Droașcă,  Ec. Roxana Mihaela Dumitru,  Ec. Constantin Florea,  Ing. Horia Gligor,  Ing. Silviu Herzovi,  Ing. Aurel Marian,  Ing. Mihai Martinovici,  Ing. Călin Mărcușanu, Ing. Victor Megheșan,  Ing. Ion Miu,  Ing. Mircea Neacșa,  Ec. Gina Niculescu, Ing. Mihai Olariu, Mat. Varujan Pambuccian, Mat. Mihaela Popazu, Fiz. Constantin Irinel Popescu, Ing. Rodica Popescu, Ing. Mihail Prundaru, Ing. Sorana Rabinovici,  Ec. Gabriel Răducanu, Dr. Ing. Dan Roman,  Ec. Gica Roșu, Ec. Elena Rusu, Ing. Gheorghe Samoilă, Dr. Ing. Mihail Sădeanu, Mat. Carmen Eleonora Stan, Ing. Răsvan Stănescu, Ing. Beatrice Ștefănescu, Ing. Cristina Vasiloiu. ċ
Victor Meghesan Evocari.epub
(5733k)
Vasile Baltac,
26 iul. 2014, 01:56